Drób

 

1. POLĘDWICA Z INDYKA

 

SKŁADNIKI

Pierś z indyka 2 kg

peklosól 120 g

woda 1.5 litra

pieprz czarny 1 łyżeczka

ziele angielskie mielone 1 łyżeczka

cukier brązowy 1łyżeczka

papryka płatki 1 łyżeczka

czosnek 3 ząbki

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Filety oczyszczamy z błon i umieszczamy w solance sporządzonej z wody, peklosoli, cukru i czosnku. Pozostałe przyprawy gotujemy w minimalnej ilości wody 5 minut.

Studzimy , dodajemy do solanki.Wstawiamy do lodówki na 3-5 dni. Każdego dnia obracamy mięso. Po tym okresie wyjmujemy filety- płuczemy. Pakujemy w siatki lub układamy na drucianych blachach. Osuszamy w przewiewnym miejscu 2-3 godziny.

Wędzimy w 30-40 stopniach 3-4 godziny. Następnie podpiekamy w wędzarni w 80 stopniach przez godzinę lub parzymy w wodzie (80 stopni) do uzyskania w wędlinie 68 stopni. Pozostawiamy w lodówce do następnego dnia.

Smacznego

Copyright © 2012 wedzarenka.pl | Sklep internetowy Quick.Cart | Projekt i realizacja: Smokershop.pl